Xixona és una localitat que, malgrat ser dels municipis més secs de la província, presenta una forta tradició d’aigua. El projecte Les Fonts de Xixona persegueix conservar el patrimoni cultural i donar a conéixer les diverses fonts existents a Xixona. Volen proporcionar informació sobre l’existència, la història i l’estat actual de les fonts i les fonts naturals d’aigua a Xixona. També volen crear un alt nivell de consciència sobre la importància d’aquests llocs a Xixona, tant en el passat com ara i especialment en el futur. De moment hi van 130 fonts trobades.
Son un grup d´enamorats de la natura, preocupats pel medi ambient i conscients de l´escassetat dels recursos hidràulics. El seu projecte consisteix en un estudi sobre les fonts i les fonts naturals d’aigua al territori de tot el municipi de Xixona, però també dels corrents d’aigües subterrànies, els aqüífers, les basses i conques, els pous, les sèquies, els alcavors , els abeuradors, els safareigs, les aixetes públiques i tot el que té a veure amb l’aigua o la història de l’aigua a Xixona.
Entre les activitats que realitza Les Fonts de Xixona es troben la investigació de camp, visites de control, observació i documentació, la investigació documental, excursions, concursos, senyalització física de les fonts en aquelles que estiga permés, publicar la informació d’aquestes, la neteja de l’entorn i les anàlisis químiques per determinar-ne les propietats. A més: creen rutes de senderisme per les fonts i comparteixen ubicacions i informació sobre certes fonts amb diverses plataformes digitals com Wikiloc, Xixonawiki, Google, Google Maps, Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, TikTok, Pinterest, Niantic Wayfarer i d’altres. Tot això amb l’objectiu de recuperar el valor històric, cultural i turístic de les fonts de Xixona i preservar-ne l’atractiu mediambiental.
Xixona és ben coneguda pel seu torró i el seu gelat, però el nostre poble té molt més per oferir. Especialment per als caminants i amants de la natura, Xixona és realment un paradís. Les fonts naturals poden ser la meta ideal en una magnífica excursió mitjançant un paisatge salvatge i variat. En aquest context, en organitzar, preservar i presentar la informació relacionada amb fonts d’accés públic de la millor manera possible, Les Fonts de Xixona s’ofereix com a alternativa d’oci per a tothom que vulga gaudir del meravellós tresor que és el nostre entorn natural i qui estiga interessat a passar una bona jornada respectant el medi ambient i fent una mica d’exercici. En definitiva, per als que busquen el que anomenem “turisme ecològic”.
Les Fonts de Xixona és un projecte sense ànim de lucre, on els autors i els participants del projecte aporten els continguts artístics i intel·lectuals de manera desinteressada, amb l’interés que les fonts recuperen l’esplendor dels millors temps. Es tracta d’un grup de voluntaris obert i canviant, que cadascú vol contribuir al projecte a la seva manera i al seu moment.
Història del Projecte Les Fonts de Xixona
Quan Bart Leo Jozef Bus va venir a viure a Xixona amb la seua família l’any 2004, va voler explorar la zona amb els seus fills. S’havien adonat que una gran part de la congregació de Xixona tenia un aspecte de desert. És per això que van escollir “la recerca de l’aigua” com a objectiu de senderisme. Dirigit per Bernardo Garrigos (el seu mestre de castellà aleshores i cronista oficial del poble), es va iniciar la recerca de la presència i l’origen de l’aigua a Xixona. En particular, el coneixement inesgotable de Bernardo va despertar la curiositat de Bart i d’altres.
A poc a poc, les seues passejades per la natura i les seues publicacions a les xarxes socials d’aquella època van cridar cada cop més l’atenció. Va sorgir la necessitat d’una forma de projecte una mica més àmplia: va néixer Les Font de Xixona. Els interessats es van sumar a les caminades, cada cop més organitzades i promocionades. Es va formar un grup de treball format per vuit persones a partir d’un grup fix d’entusiastes. Amb Bart com a president i Fabian López Coloma com a vicepresident, es va crear un grup de treball i es va posar en línia un primer lloc web.
Entre els anys 2008 i 2012 (destacant 2010 i 2011), els voluntaris del projecte Les Fonts de Xixona van organitzar: caminades, presentacions, trobades, cerques i accions de neteja. Gràcies, en part, a la influència social del projecte de les Font de Xixona i a una visió compartida sobre aquest, l’aleshores ajuntament, encapçalat per l’alcalde Ferran Verdú, va decidir renovar diverses fonts d’aigua naturals properes al nucli del poble. (El Salt, Font del Moratell, Font dels Bassons, Font del Cuernero, Font d’Alecua).
Des del 2013 aproximadament, el projecte es va estancar. Per raons legals, ja no era prudent guiar grups o organitzar equips de treball sota el vostre propi risc. Les missions es van fer cada cop més complicades i perilloses.
El projecte també va tindre un costat molt negatiu. El comportament d’algunes persones que van visitar fonts com a resultat de la informació de Les Fonts de Xixona, no sempre va ser respectuós. Els propietaris d’alguns llocs van començar a queixar-se, demanant que van eliminar una certa informació d’Internet, van prohibir prendre fotos o publicar-les, o van assetjar les seues propietats amb tanques perquè les fonts ja no foren accessibles.
Bart va continuar visitant i investigant regularment fonts conegudes després del 2013. La recerca de noves fonts i publicacions, encara no catalogades, va continuar, però amb molta menys freqüència.
L’any 2020, amb motiu del desé aniversari del projecte, Bart va construir un segon lloc web nou amb informació sobre un nombre limitat de fonts accessibles al públic (30). Aquest lloc web es va tancar durant la fase d’inici d’un nou projecte: XixonaWIKI.com.
El 9 d’octubre de 2022 es va incloure a XixonaWIKI.com el projecte Les Fonts de Xixona
Font del Mes (2010 i 2011): Cada mes una font en el punt de mira, amb un esdeveniment corresponent.
Tot i que les Fonts de Xixona ja feia anys recollint documentació, estudiant l’orografia i relació de fluvials entre les nombroses fonts del nostre terme municipal i localitzant-ne moltes, només el 2010 han començat a fer pública la seua activitat a través de la celebració d’activitats mensuals. Concretament l’activitat coneguda com La font del Mes que va començar el juliol del 2010, precisament el mateix dia que Espanya va guanyar el Mundial de futbol, ha estat, juntament amb les caminades matinals dels diumenges i el boca a boca de la gent, cosa que més els ha donat a conéixer, tant a dins de Xixona com a fora.
Font de juliol de 2010: La Font de Viola
Durant la presentació de la primera font del mes els voluntaris de les Fonts de Xixona han organitzat un pícnic i s’han banyat a l’aigua clara de la bassa de la font de Viola. Gràcies a Pasqual i Estrella, pel seu entusiasme, per la seua col·laboració i per ajudar a arrencar a aquest projecte, Les Fonts de Xixona van començar a fer públiques les seues activitats amb aquest primer esdeveniment del Font del Mes.
Font d’agost de 2010: La Font de Les Piletes o Font d’Els Bassons
Durant la nit del diumenge del dia 1 d’agost de 2010, la font de les Piletes, o els Bassons, va ser decorada amb espelmes creant un ambient molt especial. Dues narradores d’històries van explicar contes sobre l’aigua a nens entre 2 i 12 anys, davant l’atenció dels pares. Uns guitarristes acompanyaven amb els seus arpegis els narradors.
Font de setembre de 2010: La Font de les Salines
Aquesta vegada no va haver-hi ni banys, ni pícnics, ni contes nocturns, sinó una excursió a un territori àrid, format per un barranc envoltat de turons vermellosos, encara que segons la llum del dia podem trobar tonalitats fins i tot verdoses i blaves. Allà vam trobar la font d’aigua salada coneguda com la Font de les Salines. La sal seca que envolta la font sembla neu en pols i està en marcat contrast amb l’entorn, semblant, fins i tot, a un petit volcà.
Font d’octubre de 2010: El Salt
Per als nens hi havia canyes amb les quals podien pescar crancs de riu. Vam fer un petit pícnic mentre els més petits pescaven. Fins i tot els més valents van fer un banyet…
Font de novembre de 2010: La Font de l´Almarx de Móra
Van fer un concurs molt original. Els nens participants havien de construir vaixells amb materials reciclats i presentar-los a la bassa de la font de l’Almarx de Móra. Un jurat va atorgar un premi al millor i al vaixell més bonic que flotava.
Font de desembre de 2010: La font de Xocolate
Tothom estava molt ocupat al desembre. No obstant això, van fer una excursió per a presentar la última font de l’any, una molt especial ubicada dins de una fàbrica de turron!
Font de febrer de 2011: La Font de l’Albalat
L’alcavor i la bassa d’una de les dues fonts de l’Albalat estava completament coberts de canyes. Després de demanar permís al propietari, en van llevar algunes de manera que l’accés a l’alcavor de la font es va tornar més accessible.
Font de març de 2011: La Fonteta del Romà (La ruta de les deu fonts)
Una ruta circular de vora 30 kilòmetres entre l’eixida i l’arribada al poble. La caminada es va fer a ritme tranquil i posàrem molta atenció a la flora i la fauna de Xixona. En total van visitar 12 fonts, dos més de les que en un principi teníem previstes.
Font d’abril de 2011: La Font de Grau
Van organitzar una petita excursió a la font de Grau. D’enfront del llavador van esmorzar i van oferir un gotet de mistela. La idea va ser de donar una mica d’atenció a aquesta font oblidada, molt a prop del poble, el llavador de la qual està pràcticament en ruïnes.
Font de maig de 2011: Més de 100 fonts a Xixona!
Maig va ser un mes molt ocupat per a tots del projecte. Ningú va tenir temps d’organitzar l’esdeveniment mensual. És per això que van decidir recompensar els seus fans amb un mapa de totes les fonts que han trobat a Xixona fins ara.
Font de juny de 2011: Mantingueu neta la font del Salt!
L’equip de Les Fonts de Xixona va anar a netejar el Salt. Es tractava d’un acte simbòlic amb el qual les agradaria recordar els visitants del Salt la importància de mantenir aquest lloc net, ara que serà d’ús intensiu durant l’estiu.
Font de juliol de 2011: La Font de Nutxes
Han realitzat una marxa nocturna a la Font de Nutxes, on els propietaris de la masia que hi ha davant de la bassa van rebre els voluntaris amb la taula parada i llumetes a l’aire lliure, que donaven encant al moment i on han sopat mentre un amic amenitzava la vetllada tocant la guitarra. Van tornar de nit, amb llanternes, encara que hi havia lluna plena.